miercuri, 25 februarie 2015

Daruirea in dragoste

         Octavian Paler spunea: “Poti da fara iubire, dar nu poti iubi fara daruire”. Aceasta pentru ca, atunci cand iubesti, simti nevoia sa dai (si chiar sa sacrifici) totul, persoanei iubite. E stiut faptul ca, inainte de a primi, trebuie sa inveti sa daruiesti; inainte de a fi iubit, trebuie sa stii sa iubesti. Daca vrei dragoste, invata intai sa o daruiesti celor de langa tine. Doar asa vei putea sa o primesti inapoi, inzecit. Si, mai ales, nu-ti fie teama ca iti vei “risipi” iubirea atunci cand o daruiesti, caci “Iubirea este singurul lucru care poate fi impartit la infinit fara sa se micsoreze” (Octavian Paler). 
         Poti darui iubire infinita unei persoane si tot iti va mai ramane si pentru altii… ba, mai mult, cu cat daruiesti mai multa iubire celor care te inconjoara, cu atat mai multa iubire vei avea in continuare de daruit si, mai ales, cu atat mai multa iubire vei primi tu insuti inapoi. Dragostea nu este ceva masurabil si, mai ales, nu exista in lumea aceasta in cantitate fixa, de aceea poti sa daruiesti oricata iubire celor din jur, fara teama ca nu-ti va mai ramane si pentru alte persoane, pe care le vei cunoaste de aici inainte…
         ”Dragostea consta in dorinta de a da ceea ce este al tau altuia si de a simti fericirea acestuia ca si cum ar fi a ta” (Octavian Paler). Chiar daca nu-ti va multumi in mod explicit pentru dragostea pe care i-o porti, tot vei simti fericirea persoanei iubite si chiar si numai acest lucru va fi suficient pentru a te face si pe tine fericit… 
         “Iubesti pe cineva atunci cand ai ajuns sa vrei sa-i dai ceea ce ai mai bun si hotarasti sa i te dai pe tine insuti” (Octavian Paler). 
Pentru a-ti arata dragostea, ajungi sa te daruiesti in intregime persoanei iubite, voluntar si din toata inima, fara sa astepti sa-ti ceara acest lucru, fara sa eziti, chiar cu riscul de a fi mai tarziu ranit; si cat de grele sunt ranile dragostei… sunt unele care ne urmaresc toata viata, oricat am incerca sa le ignoram si sa ne vedem mai departe de viata… 
         “Dragostea sau Iubirea este un giuvaer de mare pret, dat in dar fiecarei fiinte umane. Daca l-ai pierdut, viata ta nu mai are nici un sens” (Octavian Paler). Dragostea ne-a fost harazita tuturor si depinde doar de noi sa o gasim si, odata gasita, sa o pastram; ea este calea noastra spre fericire, caci prin dragoste adevarata reusim sa transcendem teama de singuratate, de nefericire si sa descoperim iubirea care exista deja in noi, dar care se cere gasita pentru a ne bucura cu adevarat de ea si nu de iluzia acestei iubiri. 
         Cu totii trebuie sa invatam sa daruim dragoste celor care ne inconjoara, caci, asa cum tot Octavian Paler spunea: “Dragostea este un joc ciudat: sau amandoi castiga sau amandoi pierd”. Intr-o relatie de dragoste adevarata, e necesar ca amandoi sa-si deschida inimile, sa caute sa se inteleaga si sa se iubeasca neconditionat, caci, daca eforturile vin doar din partea unuia singur, relatia nu va rezista. 
(!! Toate aforismele gasite relativ la daruirea in dragoste au fost ale lui Octavian Paler; nimic premeditat; asa s-a intamplat !!) 

         Si, la final, un banc despre cum se poate manifesta dragostea fata de persoana de langa tine: 
Un om foarte batran zacea pe patul de moarte. Deodata simti cum aroma prajiturii lui favorite cu ciocolata urca incet si ademenitor pe scari. Si-a adunat fortele ramase si s-a ridicat din pat. Sprijinindu-se de perete merse pana la usa si cu un efort si mai mare coborî scarile, tinandu-se cu ambele maini de balustrada. 
Gafaind, se sprijini de tocul usii si arunca o privire in bucatarie. Daca n-ar fi simtit durerile acelea cumplite, ar fi zis ca este deja in rai. Acolo, puse pe un ziar, erau sute de prajituri favorite cu ciocolata. Era asta raiul sau era ultima dovada de iubire din partea sotiei, care se asigura ca sotul ei parasea lumea fericit? 
Cu un ultim efort, se arunca inspre masa. Mana tremuranda ajunse la o prajitura de pe marginea mesei, cand brusc este lovit cu facaletul de catre sotie. 
"Nu te atinge de astea", spuse ea, "sunt pentru inmormantare".

Un comentariu: